9 obstacole care te impiedică să fii independentă financiar
Postat de AUGUSTIN FALIBOGA
Dorinta de schimbare, educatia, perseverenta te pot face sa fii independenta financiar
Cu totii ne dorim un minim confort financiar. Avand o suma confortabila de bani in buzunar putem elimina ingrijorarile majore si putem face mai mult cu viata noastra. Libertatea financiara ne v-a permite sa facem mai multe calatorind, de exemplu, incercand lucruri noi și traind tot ceea ce este frumos in viata. In ciuda acestor beneficii, doar un mic numar de persoane ajung la independenta financiara. Insa cele care au facut „primul milion de dolari” au avut comportamente diferite comporativ de marea majoritate dintre noi. Gasirea caii proprii de dezvoltare personala poate fi extrem de dificila. Iata 9 obstacole pe care trebuie sa le depașesti pentru a ajunge la „primul milion” sau macar te vor ajuta sa-ti sporesti succesul financiar viitor:
1. A nu face dar a vorbi despre asta
Este mai usor de vorbit decat de facut. Sa vorbesti despre cum sa faci este mai comod decat sa te apuci de treaba intr-un nou proiect. Procesul de a face ceva efectiv este dificil. Oamenii obisnuiesc sa-si valideze ideile si visele toata ziua, dar singura modalitate in care se pot intampla intr-adevar schimbari este sa iesi din carapace si sa faci prima schimbare. Poate fi provocator si chiar infricosator sa-ti schimbi viata sau sa incerci ceva nou, dar este singura modalitate de a intra intr-o mentalitate de crestere, de evolutie si de a-ti atinge obiectivele.
2. Ingrijorarea ta despre ceea ce gandeste lumea
Nu toata lumea te va placea sau nu te va aproba in deciziile tale; sigur nu 100% din cazuri. Vrem sa ne simtim iubite si exista un beneficiu pe care-l avem atunci cand incercam sa-i facem pe cei din jur fericiti. Nu ar trebui insa sa se intample asta in propriului nostru dezavantaj. Cand incerci sa traiesti o viata diferita, trebuie sa fii diferit de ceilalti. Acest lucru ar putea insemna sa spui uneori „nu” prietenilor tai sau colegelor de la locul de munca. Asta ar putea sa enerveze pe unele si ce este dificil va deveni si mai dificil in relatiile cu ceilalti. Dar viata este prea scurta ca sa fii tu insati si sa nu faci ceea ce vrei sa faci acum. Ingrijorandu-te de ceea ce cred altele despre tine nu vei realiza nimic; si apoi exista atatia oameni care te vor srijine in indeplinirea visurilor tale.
3. Petreci inutil timpul cu oamenilor nepotriviti
Se spune ca suntem media celor cinci persoane care ne frecventeaza cel mai mult. Daca aceasta medie este a unei persoane normale din tara noastra (asta nu este neaparat rau) atunci vei fi doar o medie. Acest lucru nu inseamna sa va abandonati prietenii de-a lungul vietii, ci mai degraba inseamna sa ai grija cu cine iti petreceti timpul si ce valoarea reciproca adauga aceasta relatiei tale. Deci petrece mai mult timp cu oamenii care te motiveaza, iti dau energie si te fac sa doresti sa fii mai buna. Asta nu numai ca te va face chiar fericita, ci te va si impinge mereu spre succes.
4. Tentatia de a da vina pe ceilalti
Exista momente cand viata poate fi brutala. Nu putem controla totul si atunci cand lucrurile nu merg in directia buna, avem tendinta de a-i invinovati pe altii. Cand situatiile sunt in afara controlului nostru, invinuirea celorlalti doar ne muta atentia de la ceea ce ar trebui sa facem in continuare. Cand rezultatele provin din actiunile noastre directe, vina poate fi chiar mai toxica. Atunci trebuie sa ne uitam la oglinda si sa ne asumam raspunderea pentru ele. Putem sa-i invinovatim pe altii pentru toata viata noastra, dar asta nu ne va face mai buni. Indiferent cat de buna era imaginea ta de sine la inceput, a-ti asuma vina pentru esecurile tale este o necesitate pe calea ta catre succes.
5. Nu te gandesti sa iesi din zona ta de confort
Pentru a te diferentia de toti ceilalti, trebuie sa gandesti altfel. Asta inseamna sa iesi in afara gandirii conventionale si impingi lucrurile catre directii alternative. Astazi avem capacitatea de a ne inconjura cu oameni si continut care sa confirme obisnuintele noastre cotidiene. Cu toate acestea, castigarea unor perspective diferite prin experienta, lectura si intalnirea cu altii poate deschide usi care iti vor permite sa abordezi problemele intr-un mod nou, unic. Scapa de vulnerabilitati si iesi din zona ta de confort.
6. Esti usor de multumit
Rutinele sunt greu de schimbat. Acest lucru este valabil mai ales daca ai deja o familie sau alte mari responsabilitati. A ramane in situatia actuala este o modalitate garantata de a-ti impiedica cresterea. Dorinta ta de a-ti creste sansele de reusita si de a accepta noi provocari te vor duce spre scopul propus.
7. Dorinta de a nu-ti schimba obiceiurile
Pentru a deveni cea mai buna versiune a ta si pentru a ajunge la „primul tau milion”, trebuie sa fii pregatita sa faci schimbari majore in viata ta. Acest lucru nu inseamna sa te schimbi functie de un standard fals. Mai degraba inseamna sa te uiti in mod obiectiv la viata ta si la obiceiurile tale pentru a gasi locuri unde poti fi mai buna. Dorinta de auto-reflectie si o deschidere la critica iti v-a permite sa faci imbunatati exact in zonele care te tin pe loc. Schimbarea este extrem de dificila si iti v-a putea pune viata pe jar, dar acest lucru iti v-a face doar bine.
8. Lipsa de incredere in tine
Oricat de mult isi doresc unii oamenii sa fie independenti financiar, majoritatea nu vor cred ca vor atinge acest obiectiv. Ai incredere in tine si in ceea ce puteti realiza! Oamenii pe care ii admiram cel mai mult, in mod covarsitor, nu sunt diferiti genetic de noi. Ei au muncit mai greu, mai inteligent, sunt mai introspectivi si poate au avut si putin noroc. Norocul nu poate fi controlat, dar poti creea o probabilitate mai mare de a avea succes. Daca nu ai aceasta credinta in tine, asta te va impiedica chiar sa incerci.
9. Nu inveti si nu explorezi mai mult
Oamenii de succes invata continuu, intotdeauna. Cand Bill Gates a fost intrebat ce superputere a vrut sa aiba, el a spus: „Sa pot citi foarte repede”. Warren Buffet a transmis acelasi mesaj. Ambii au reusit sa obtina un succes extrem, in mare parte datorat curiozitatii intelectuale si a foamei de informatii. Fii la curent cu noile tehnologii si tendinte nu doar sa-ti largesti orizontul, ci chiar sa-ti gasesti noi pasiuni si zone de impact. Curiozitatea, intrebandu-te mereu „de ce”, te va ajuta sa-ti dezvolti creativitatea si aptitudinile necesare succesului. Sursa: www.entrepreneur.com